Áfonyás-zöldséges rizottó

Régóta nagy kedvenceim azok az ételek, melyek ízvilága a látszólag ellentétes karakterek ellenére tökéletes összhangot mutat. Egy jó rizottó pedig kellően sokoldalú ahhoz, hogy egy ilyen kísérletezés alapjául szolgáljon. Volt itthon néhány zöldség és ahogy kerestem a megfelelő hozzávalókat, rábukkantam egy zacskó aszalt áfonyára. Rögtön kipattant a fejemből ennek a különleges áfonyás-zöldséges párosításnak az ötlete. Ha ti is szeretitek a szokatlan ízeket vagy egyszerűen csak kíváncsiak vagytok, próbáljátok ki bátran! 🙂

Hozzávalók:

  • 1/4 csésze olívaolaj
  • 2 csésze rizs (NE öblítsd le)
  • 1/2 csésze fehérbor
  • 5-6 csésze langyos víz
  • 1 lilahagyma
  • 1 csomag szárzeller (kb 5-6 szál)
  • 1/3 – 1/2 csésze szárított áfonya (az édes íz preferenciájától függően)
  • 1 csésze sárgarépa, reszelt
  • 2 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál rozmaring
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 csésze petrezselyem

Elkészítés:

Egy nagyobb serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat. Hozzáadjuk a lilahagymát, majd üvegesre pároljuk. Beletesszük a szárított áfonyát, jól megkeverjük, majd hagyjuk 1-2 percig pirulni.

Ezután beleöntjük a rizst, majd a meleg vizet folyamatosan adagolva puhára főzzük. Hozzáadjuk a fehérbort is.

Ha kellően elfőtte a levét, beletesszük a répát és a szárzellert, majd mehetnek bele a fűszerek is. Folyamatosan kevergetjük, hogy ne égjen le, és ha szükséges, még egy kevés langyos vizet hozzáadhatunk.

10 percig pároljuk még, hogy összeérjenek az ízek.

Ha készen van, friss bazsalikommal és paradicsommal tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂

Címke , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.