Körtés-rukkolás pizza édesburgonyakrémmel

Kísérletezős napra ébredtem. 🙂 Ez pedig legtöbbször egy új receptet jelent a blogon és most sincs ez másképp. Ha pizzáról van szó, akkor mindenki más és más feltétre esküszik, így a nagy klasszikusok mellett rendre megtalálhatóak az egészen egyedi ízvilágú variációk is. Így nem is lehetne jobb alanya a kísérletezésemnek, mint a pizza, hisz sütés-főzés közben jómagam is szeretek kilépni a megszokott keretek közül. Ennek köszönhetitek most ezt az egészen különleges, batátakrémmel megkent körtés-rukkolás pizzát. Kicsit félve tettem le az asztalra – tudván, hogy ha pizzáról van szó, akkor a minél több hús a jelszó – de osztatlan sikert aratott. Olyannyira, hogy több szeletet evett belőle mindenki, mint a szintén készített magyaros verzióból. 🙂

Hozzávalók: (2 kisebb kör alakú pizzához)

Tésztához:

  • 300 ml víz
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 500 g liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só

Feltéthez:

  • rukkola saláta
  • édesburgonya krém (én Hékás édesburgonya pürét használtam, de készíthetsz sajátot is)
  • só, bors
  • 1 nagy körte (Xenia körte)
  • reszelt sajt

Elkészítés:

A meleg vízben keverjük el a cukrot és az olívaolajat, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk néhány percig felfutni.

A lisztet kimérjük, átszitáljuk, hogy lágy tésztát kapjunk. Hozzáadjuk a sót.

Ha az élesztő felfutott, öntsük a liszt közepébe, és egy villa segítségével lazán keverjük össze. Öntsük ki a konyhapultra, és dolgozzuk össze tésztagolyóvá. Kézzel dagasztjuk kb. 10 percig, amíg tökéletesen sima nem lesz.

A kezünkre kevés olívaolajat teszünk, ezzel még egyszer végigtapogatjuk a tésztagolyót, majd 1 órára meleg helyre félretesszük pihenni.

1 óra elteltével a tésztát 2 egyenlő részre vágjuk, majd mindkettőt lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk.

Megkenjük édesburgonyakrémmel, sózunk, borsozunk, ráhelyezzük a vékonyra szeletelt körtét, megszórjuk sajttal.

Előmelegített 210 fokos sütőbe tesszük 12-13 percre. Ekkor rászórjuk a rukkola salátát a pizzára, majd további 2-3 perc sütést követően kivehetjük a sütőből és már fogyaszthatjuk is.

Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂

Címke , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.