A frissen sült kenyér illata könnyen rabjává teszi az embert és egyre újabb receptek kipróbálására ösztönzi. Így született ez a tönkölylisztből készült tökmagos kenyér is, mely még napok múlva is ugyanolyan frissnek hatott, mint mikor kivettem a sütőből. Laktató, finom és egészséges, nem rossz kombináció, igaz? 😉 Bátran próbáljátok ki Ti is!
Hozzávalók:
- 2 marék tökmag
- 1 kg tönkölybúzaliszt
- 1 friss élesztő (50g)
- 3 marék napraforgómag
- 1 teáskanál cukor
- 3 kávéskanál só
- 700 ml meleg víz
Elkészítés:
A sütőformát kivajazzuk, és megszórjuk napraforgómaggal (kb. 2 kisebb maréknyi).
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A lisztet az élesztővel elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót (tökmag, napraforgómag, só, cukor, víz), és sima tésztává dagasztjuk. (Én kézzel dagasztottam, de lehet konyhai robotgéppel is. Ott azonban figyeljünk arra, hogy először az alacsony fokozaton dagasszunk, és csak később kapcsoljuk a magasabbra.) Majd meleg helyen letakarva kelni hagyjuk.
A tésztát még egyszer átgyúrjuk, majd az előkészített formába beletöltjük.
A tetejét eldolgozzuk, és letakarva, meleg helyen további 10 percet pihentetjük.
Végül betesszük a kenyeret a sütőbe 40-45 percre.
A megsült kenyeret sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂