Vendégírások

Legyen saját fűszerkertünk – 1. rész

„Hogyan kezdjünk neki saját fűszerkertünk létrehozásához? Mik az igényeik kedvenc fűszernövényeinknek? Mik az ültetési és gondozási szabályok? Hogyan szaporíthatom az egyes fűszernövényeket?”

Legyen saját fűszerkertünk – 2. rész

„Hogyan nevelhetünk egészséges fűszernövényeket a saját kertünkben vagy konyhánkban? Mit kívánnak a gyönyörű virágokat hozó fűszernövények? Íme a zsálya, a borsikafű és a levendula!”

.

Legyen saját fűszerkertünk – 3. rész

„Hova kerüljön kertünkben a rozmaring, az oregánó, a kakukkfű és a cickafark? Mennyi öntözést, napfényt igényelnek? Milyen gyógyhatásai vannak a cickafarknak és a kakukkfűnek? Milyen ételekhez illik a rozmaring és az oregánó?”

Legyen saját fűszerkertünk – 4. rész

„Hol nevelhetjük házikertünkben sikeresen a bazsalikomot, a citromfüvet és a mentát? Mi a különlegessége ezeknek a fenséges illatú növényeknek, és milyen ínyencségek ízesíthetők ezekkel a fűszernövényekkel?”

Legyen saját fűszerkertünk – 5. rész

„Hogyan nevelhetünk egészséges fűszernövényeket a saját kertünkben? Milyen környezeti igényei vannak a különleges ételek nem mindennapi fűszernövényeinek? Íme a koriander és a zamatos turbolya!”

.
.

Legyen saját fűszerkertünk – 6. rész

„Kertünk fűszerrészlegének akadhatnak különleges tagjai is. A kertészetek tavasszal széles választékát nyújtják a fűszernövény-palántáknak, magokat pedig korábban is beszerezhetünk. Nézzünk körbe az örökzöld fűszernövények részlegén, és ismerjük meg közelebbről a curryfüvet és a fűszerbabért!”

Mindent a kávéról!

„Mi mindent nem tudunk arról a növényről, amelynek feldolgozásából megszületik a minden napunkat segítő élvezeti ital, a kávé. Hol és milyen fajtáit termesztik? Milyen eljárásokkal készül? Milyen alternatívája lehet, és pontosan mi az a gyöngykávé?”

Mindent a kakaóról!

„Melyik fajtájából készül a legfinomabb étcsokoládé? Milyen fajtáit és hol termesztik? Hogy néz ki maga a növény? Íme a kakaó!”
.
.

Jön a tavasz – ehető virágokkal színesebb a konyha

„Elsőre bizarr bolondságnak tűnik, hogy a salátánkban, esetleg hidegtálak díszítéseként ibolyát vagy körömvirágszirmot használjunk. De ha belegondolunk, hogy mióta fogyasztunk kamillateát, vagy használunk körömvirág krémet, már nem tűnik annyira ördögtől valónak az ötlet.”

Különleges zöldségnövények

„Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.”

Értékes zöldségnövényeink I. rész

„Hüvelyesek, levélzöldségek, káposztafélék. Nap mint nap használjuk, fogyasztjuk őket, mivel számtalan ételünknek elengedhetetlen alkotórészei, és kiskorunktól kezdve az „egyed, gyermekem, mert egészséges” kategóriába kerültek az érték- és étrendünkben.”

Értékes zöldségnövényeink II. rész

„Burgonyafélék, hagymafélék, gyökérzöldségek. Fogyasszuk őket is hasonlóan rendszeresen, mert egészségesek, kiskertekben is sikeresen termeszthetők hazánkban – kis odafigyeléssel. De pontosan miért is értékesek számunkra?”
.

Hazánk kincsei I. rész – Őrségi magolajok

„Januárban volt alkalmam részt venni az Őrség szívében, Őriszentpéteren a szombati termelői vásáron. Beszédbe elegyedtem a portékájukat áruló családokkal, akik elmondták, különleges lehetőség ez számukra, amivel már évek óta élnek.”

A fokhagyma jótékony hatásai a kerttől az asztalig

„A népi hiedelem szerint a vámpírok ellen is tökéletesen beválik, de hogyan tudjuk kamatoztatni a kertben a fokhagyma adottságait? Milyen módon szolgál a szervezetünk egészséges működéséhez? Kövessük végig a fokhagyma jótékony útját a házikertünktől az ebédlőasztalig!”.

Mindent a teáról!

A lopakodó ősz megmutatta nekünk az elmúlt hetekben az eső, a szél és a hűvös reggelek erejét. Ilyenkor többször eszünkbe juthat egy csésze finom, gőzölgő tea, amit az egészségünk érdekében, megszokásból vagy egyszeri fellángolásból megiszunk. A minap tűnődtem, vajon mennyi mindent nem tudunk erről a világszerte fogyasztott italról és az évezredek óta ismert növényről – a teáról.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.