„A sütőtök igazi őszi, téli étel, mely rengeteg módon elkészíthető. Fogyaszthatjuk püréként, sütőben sütve mézzel a tetején, turmixba keverve… Lehet előétel, köret, főétel vagy desszert is. Egyszóval csodaétel. Jótékony hatásáról nem is beszélve. A húsa – mint azt sárga színe is mutatja – igen gazdag karotinoidokban, C- és B-vitaminokban. Én most egy igazán különleges, enyhén pikáns rizottót hoztam Nektek. Egyszerű de nagyszerű étel, szép színéről nem is beszélve. Fogyasszátok jókedvvel! :)”
Hozzávalók:
- 1 közepes méretű sütőtök (kb. 500 g)
- 250 g rizs
- 6 dl csirke alaplé
- 60 g sajt
- 40 g vaj
- 3-4 ek. olívaolaj
- só, bors
- 1 kk.: őrölt fahéj, koriander, kurkuma, friss reszelt gyömbér
- 650 g csirkehús
Elkészítés:
A sütőtököt meghámozzuk, magjait kikaparjuk, húsát kb. 1 centis kockákra vágjuk.
Serpenyőben olívaolajat hevítünk, belehalmozzuk a sóval, borssal fűszerezett csirkekockákat, és ropogósra sütjük.
Ugyanebbe a serpenyőbe tesszük a sütőtökkockákat és közepesen erős tűz felett, kevergetve majdnem puhára pároljuk. Hozzáadjuk a fűszereket is.
A sütőtök harmadát félretesszük, a többit kevés víz kíséretében turmixban pürésítjük.
Egy mélyebb, vastag falú edényben evőkanálnyi vajat evőkanálnyi olívaolajjal felmelegítünk, hozzáadjuk a (szigorúan mosatlan!) rizst, és folyamatosan keverve üvegesre pirítjuk.
A felforrósított alapléből kanalazunk a rizshez és megállás nélkül keverjük. Addig folytatjuk ezt a folyamatot, míg a rizsszemek al dentére főttek, vagy amíg az alaplé el nem fogy.
Ezen a ponton adjuk hozzá a sütőtökpürét, illetve a félretett sütőtökkockákat és sóval, borssal ízesítjük.
Zárásként hozzákeverjük a jeges vajkockákat és a sajtot (parmezán, trappista…). Az edényt a tűzről lehúzva lefedjük és 1-2 percig állni hagyjuk.
Curry és/vagy rozmaringszárral tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂