„Egy tányér forró gulyás – aki szereti annak egy kis csípős paprikával megbolondítva – még a legborongósabb őszi napokon is képes „feléleszteni” az embert! Nem véletlenül volt nagyszüleink idejében az őszi betakarítási munkák elmaradhatatlan kelléke, hisz laktató, erőt adó s értő kezek alatt még rendkívül finom is. Némi vörösborral és sok-sok zöldséggel elkészítve már tényleg csak egy nagy karéj kenyér szükséges és önálló fogásként is megállja a helyét. Ti azért ne várjatok a következő betakarításig, készítsétek el bátran, akár vendégvárónak is!„
Hozzávalók:
- 50 dkg marhahús
- 2 vöröshagyma
- olívaolaj
- 3 ek pirospaprika
- só, bors
- 2 kk őrölt kömény
- 0,4 l vörösbor
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db paradicsom
- 3 kisebb paprika
- 50 dkg burgonya
- 3 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- zellerzöld
Elkészítés:
A húst megtisztítjuk, majd kis kockákra vágjuk.
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, majd a felforrósított olívaolajon lassú tűzön megfonnyasztjuk.
Hozzáadjuk a húst, és lassú tűzön kevergetve addig pároljuk, míg ki nem fehéredik. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a pirospaprikát, némi sót és a köménymagot, majd felöntjük a borral és legalább ugyanennyi vízzel. Hozzáadjuk a 2 gerezd felaprított fokhagymát, a félbevágott paradicsomokat, a paprikákat, a felkockázott burgonyát és majdnem puhára főzzük.
Mikor már majdnem kész (kb. 1,5 óra múlva), a leveshez adjuk a megtisztított, apróra kockázott sárga- és a fehérrépát, valamint a zellerzöldet és további 20 percig főzzük.
Apróra vágott petrezselyemzölddel, bazsalikommal és friss fehér kenyérrel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂