Palacsintatorta

„Ha unod már a megszokott palacsintát, akkor tegyél bele egy kis csavart, és készíts belőle tortát! Egyszerű, finom és látványos. Családi, baráti összejövetelre, meglepetésként a gyermekünknek, párunknak, de még születésnapra is tökéletes választás. A krémet pedig ízlés szerint variálhatjuk, éppen csak a képzelet szab határt. Próbáljátok ki és élvezzétek a végeredményt! :)”

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 200 g liszt
  • 2 db tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dl szóda/szénsavas ásványvíz
  • 1 csipet só
  • 0,75 dl olaj

A krémhez:

  • 1 doboz mascarpone (500 g)
  • 150 g natúr joghurt
  • fél csomag fagyasztott gyümölcs (vegyes gyümölcsökkel)
  • 1 banán
  • 1 barack
  • méz
  • fahéj

Elkészítés:

A tészta elkészítéséhez először is szükségünk van egy keverőtálra. Ebbe kimérjük a tejet, hozzáadjuk a tojást, az olajat, a csipet sót, majd alaposan összekeverjük. Belekeverjük az átszitált lisztet, és egy sűrű masszát készítünk belőle. Végül hozzáadjuk a szódát vagy a szénsavas ásványvizet, és csomómentesre keverjük. 10-15 percet állni hagyjuk sütés előtt.

Az első palacsinta sütése előtt a forró serpenyőbe egy kevés olajat öntünk (a következő palacsintáknál ezt a lépést elhagyhatjuk), és nagyjából egy merőkanálnyi adagot teszünk bele, majd aranybarnára sütjük mindkét oldalát.

A kész palacsintákat hagyjuk kihűlni.

Ez idő alatt elkészítjük a krémet. A gyümölcsöket (a barackot, banánt, fagyasztott erdei gyümölcsöt) egy turmixgépben krémesre pépesítjük. Ezután hozzáadjuk a mascarponét, a natúr joghurtot, a mézet és a fahéjat. Méz helyett rakhatunk bele cukrot vagy eritritet, a fahéj pedig elhagyható annak, aki kevésbé szereti. Ha mindent hozzákevertünk, kb 1 percig még turmixoljuk. Érdemes közben kóstolgatni, és ha nem elég valamiből, akkor keverni még bele. Pontos mennyiséget nem írtam az édesítőhöz és a fűszerekhez, mert én fanyarabban szeretem ezt a süteményt, de aki nagyon édesszájú, az ne sajnálja belőle a mézet/cukrot/eritritet.

Ezután egy tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd elkezdjük belehelyezni a palacsintákat. Az alsó rétegbe 4 db kerül, mégpedig úgy, hogy a fele mindnek kilógjon a formából, mert a végén ezeket fogjuk ráhajtani a torta tetejére. Majd a közepébe helyezünk egy palacsintát, ezt megkenjük krémmel. Ezt követően pedig nincs más dolgunk, mint az összes palacsintát rétegeljük; egy réteg krém, egy palacsinta. A végét egy palacsintával fejezzük be, és a kilógó alsó 4 palacsintát ráhajtogatjuk, rágyűrjük. Ha maradt krémünk, azzal megkenhetjük a tetejét.

Minimum 2 óra hűtőben való pihentetés után vágható a tortánk. A tetejét díszíthetjük gyümölcsökkel, csokoládédarabokkal.

Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂

Címke , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.