„Ha unod már a megszokott palacsintát, akkor tegyél bele egy kis csavart, és készíts belőle tortát! Egyszerű, finom és látványos. Családi, baráti összejövetelre, meglepetésként a gyermekünknek, párunknak, de még születésnapra is tökéletes választás. A krémet pedig ízlés szerint variálhatjuk, éppen csak a képzelet szab határt. Próbáljátok ki és élvezzétek a végeredményt! :)”
Hozzávalók:
A tésztához:
- 200 g liszt
- 2 db tojás
- 3 dl tej
- 2 dl szóda/szénsavas ásványvíz
- 1 csipet só
- 0,75 dl olaj
A krémhez:
- 1 doboz mascarpone (500 g)
- 150 g natúr joghurt
- fél csomag fagyasztott gyümölcs (vegyes gyümölcsökkel)
- 1 banán
- 1 barack
- méz
- fahéj
Elkészítés:
A tészta elkészítéséhez először is szükségünk van egy keverőtálra. Ebbe kimérjük a tejet, hozzáadjuk a tojást, az olajat, a csipet sót, majd alaposan összekeverjük. Belekeverjük az átszitált lisztet, és egy sűrű masszát készítünk belőle. Végül hozzáadjuk a szódát vagy a szénsavas ásványvizet, és csomómentesre keverjük. 10-15 percet állni hagyjuk sütés előtt.
Az első palacsinta sütése előtt a forró serpenyőbe egy kevés olajat öntünk (a következő palacsintáknál ezt a lépést elhagyhatjuk), és nagyjából egy merőkanálnyi adagot teszünk bele, majd aranybarnára sütjük mindkét oldalát.
A kész palacsintákat hagyjuk kihűlni.
Ez idő alatt elkészítjük a krémet. A gyümölcsöket (a barackot, banánt, fagyasztott erdei gyümölcsöt) egy turmixgépben krémesre pépesítjük. Ezután hozzáadjuk a mascarponét, a natúr joghurtot, a mézet és a fahéjat. Méz helyett rakhatunk bele cukrot vagy eritritet, a fahéj pedig elhagyható annak, aki kevésbé szereti. Ha mindent hozzákevertünk, kb 1 percig még turmixoljuk. Érdemes közben kóstolgatni, és ha nem elég valamiből, akkor keverni még bele. Pontos mennyiséget nem írtam az édesítőhöz és a fűszerekhez, mert én fanyarabban szeretem ezt a süteményt, de aki nagyon édesszájú, az ne sajnálja belőle a mézet/cukrot/eritritet.
Ezután egy tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd elkezdjük belehelyezni a palacsintákat. Az alsó rétegbe 4 db kerül, mégpedig úgy, hogy a fele mindnek kilógjon a formából, mert a végén ezeket fogjuk ráhajtani a torta tetejére. Majd a közepébe helyezünk egy palacsintát, ezt megkenjük krémmel. Ezt követően pedig nincs más dolgunk, mint az összes palacsintát rétegeljük; egy réteg krém, egy palacsinta. A végét egy palacsintával fejezzük be, és a kilógó alsó 4 palacsintát ráhajtogatjuk, rágyűrjük. Ha maradt krémünk, azzal megkenhetjük a tetejét.
Minimum 2 óra hűtőben való pihentetés után vágható a tortánk. A tetejét díszíthetjük gyümölcsökkel, csokoládédarabokkal.
Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂