„Ha ősz, akkor sütőtök, meleg piték, fűszeres, lélekmelengető édességek. Alig vártam már, hogy idén is elérkezzen ez az időszak! Egy villámgyors, krémes, illatos desszertet készítettem ezzel a sokoldalú étellel, ami nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is. Magas karotin- és C-vitamin tartalommal rendelkezik, ezen kívül jelentős kalcium- és foszforforrás. Próbáljátok ki Ti is és kísérletezzetek bátran a fűszerezéssel! :)”


Hozzávalók:
A tésztához:
- 250 g liszt
- 50 g cukor
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 125 g hideg vaj
- tej vagy tejföl
A töltelékhez:
- 500 g sütőtök
- 2,5 dl tejszín
- 2 tojás
- 150 g cukor
- 1/4 tk szegfűszeg
- 1/4 tk ánizs
- 1/4 tk szerecsendió
- 1/2 tk fahéj
- 1 csipet só
Elkészítés:
190 fokos sütőben puhára sütjük a sütőtököt.
Közben elkészítjük a tésztát: a lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük egy tálban, majd összemorzsoljuk a hideg vajjal. Ezután hozzáadjuk a tojást, és kevés hideg tejet vagy tejfölt is teszünk hozzá, hogy összeálljon. Fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe 1 órára.
A tésztát egy óra után kivesszük a tésztát a hűtőből, piteforma méretűre nyújtjuk, majd belefektetjük a formába. Jól belenyomkodjuk, a szélét levágjuk, középen pedig megszurkáljuk. Betesszük a sütőbe szintén 190 fokra.
A fűszereket por állagúra törjük mozsárban vagy darálóban. A sütőtököt egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a tejszínt, a cukrot, a fűszereket, és botmixerrel pépesítjük. Hozzákeverjük a tojásokat is.
Amikor a tészta kisült (kb .15-20 perc), kivesszük a sütőből, majd beletöltjük a tökös keveréket, visszatesszük a sütőbe, és addig sütjük, amíg meg nem szilárdul a töltelék.
Szeletelés előtt hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt megszórhatjuk mandulával.
Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂
