„Augusztus 20-a többek között az új kenyér ünnepe. A hagyomány szerint az aratás után Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret. Mivel új búzából sütni először augusztusban lehetett, ezért a hónapot az új kenyér havának is nevezik. Erre az alkalomra valami különlegeset szerettem volna sütni. Ez a sárgarépás kenyér búza- és rozslisztből egyaránt nagyon finom. A lelke pedig a napraforgómag és a répa, ami miatt igazán zamatos lesz. Készítsétek el Ti is!”
Hozzávalók:
- 250g sárgarépa
- 700g búzaliszt vagy rozsliszt
- 1 friss élesztő (50g)
- 2 marék napraforgómag
- 1 teáskanál cukor
- 3 kávéskanál só
- 500 ml meleg víz
Elkészítés:
A répát meghámozzuk, lereszeljük. A sütőformát kivajazzuk, és megszórjuk napraforgómaggal. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A lisztet az élesztővel elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és sima tésztává dagasztjuk. (Én kézzel dagasztottam, de lehet konyhai robotgéppel is. Ott azonban figyeljünk arra, hogy először az alacsony fokozaton dagasszunk, és csak később kapcsoljuk a magasabbra.) Majd meleg helyen letakarva kelni hagyjuk.
A tésztát még egyszer átgyúrjuk, majd az előkészített formába beletöltjük.
A tetejét eldolgozzuk, és letakarva, meleg helyen további 10 percet pihentetjük.
Végül betesszük a kenyeret a sütőbe 40-45 percre.
A megsült kenyeret sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂