„A vöröshagyma véleményem szerint még nem rontott el semmilyen ételt. Én szinte minden főzést hagymapirítással kezdek. Az utóbbi időben rengeteg vöröshagyma termett a kertünkben, ezért is alkottam meg ezt a krémes, lélekmelengető levest. Ezentúl kevesen tudják, hogy a hagymában sok a természetes cukor, van benne A-, B6-, C- és E-vitamin, folsav, nátrium, kálium, vas és más ásványi anyagok, illetve sok rost. A köhögés enyhítésére, a megfázás és a hurutos betegségek kezelésére, és kiemelten az asztma ellen is bevetik, valamint helyreállítja a vércukorszintet.” 🙂
Hozzávalók:
- 3 nagyobb vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 300 ml főzőtejszín
- 4 dkg vaj
- 1 leveskocka
- 1,3 liter víz
- só
- bors
- petrezselyem
Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk, majd rádobjuk a felszeletelt vöröshagymát. Lassú tűzön, kb. 5 perc alatt megfonnyasztjuk.
Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, addig pirítjuk, amíg illatozni nem kezd, majd felöntjük a zöldségleveskockás vízzel.
Sózzuk, borsozzuk, és meghintjük petrezselyemlevéllel. 10 percig főzzük.
Lassú keverés mellett hozzáöntjük a főzőtejszínt, majd még 5 percig főzzük.
/Aki szereti a fanyarabb ízeket, tehet bele még egy kis sáfrányos szeklicét./
Petrezselyemlevéllel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂