Szilvás-fahéjas pite manduladarabokkal

„Pite minden mennyiségben!”- szoktam mondani, hiszen teljesen odavagyok értük. Legyen sós vagy édes, zöldséges vagy lekváros, kerek vagy szögletes. S bár ez a szilvás-fahéjas pite a telet idézi sokak számára, tapasztalatból mondhatom, hogy nyáron is kiválóan megállja a helyét. Fogyasszátok egészséggel! 🙂

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 45-50 dkg szilva
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 3 evőkanál nádcukor (lehet sima cukor is, abból 2 kanál)
  • 5 dkg darált mandula
  • 10-15 dkg mandulapehely

Elkészítés:

A lisztet az apróra vágott hideg vajjal eldolgozzuk. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojást, majd összeállítjuk a tésztát.
Ha a tészta összeállt egy gombócba, becsomagoljuk fóliába, és betesszük a hűtőbe fél órára.

30 perc után a tésztát lisztezett felületen a piteformánknak megfelelő nagyságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát beletesszük a kivajazott piteformába, elegyengetjük benne, és a felesleget levágjuk, majd 180 fokon előmelegített sütőben 10 percig elősütjük.

A szilvákat megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, majd a megtisztított gyümölcsöt összekeverjük a cukorral és a fahéjjal.

10 perc után kivesszük a pitét a sütőből. Manduladarabokat szórunk a pite aljára, mert az fogja felszívni a szilva levét, és így nem áztatja el a süteményt. Ezután belehalmozzuk a megcukrozott szilvát is.

A pitét további 25 percig sütjük, amíg a szilva meg nem puhul.

A pitét pirított mandulapehellyel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂

Címke , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.