„Nagymamám konyhájában találkoztam először ezzel a különleges, ám annál egyszerűbb szláv eredetű étellel. Azóta teljes feledésbe merült, ám a napokban újra szembetaláltam magam a „varenyiki”-vel (ez az eredeti ukrán elnevezése az ételnek) és arra gondoltam ideje nekem is kipróbálnom! Létezik édes és sós változatokban is, ezek közül én egy szalonnás-káposztás verziót készítettem, és az osztatlan sikerre való tekintettel bizton állíthatom, hogy nem utoljára! Bátran próbáljátok ki Ti is és nyugodtan kísérletezzetek a kedvetekre való töltelékkel!”
Hozzávalók:
- 6 bögre finomliszt
- 400 ml forró víz
- 2 tojás
- 4 ek. olaj (olívaolaj/kókuszolaj)
- só
- 300 g kockázott bacon
- 250 g savanyú káposzta
- 250 g fehér káposzta
- 1 nagyobb vörös hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors
- kakukkfű
- tejföl
Elkészítés:
A lisztet egy nagy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a 2 tojást, az olajat, a sót és a forró vizet. Összekeverjük és egy nagy gombócot formázunk belőle. Félretesszük és fél órát pihentetjük.
A vöröshagymát és fokhagymát apró kockákra vágjuk, majd kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a kockázott bacont, az apróra vágott savanyú káposztát és fehér káposztát. Sózzuk, borsozzuk és egy kevés kakukkfűvel ízesítjük. (Figyeljünk a só mennyiségére, mert a bacon és a savanyú káposzta alapból sós.)
A tésztából kisebb gombócokat szakítunk, majd tenyér nagyságúra lapítjuk őket.
Megtöltjük a baconos káposztával, majd derelye formát készítünk belőlük. (a széleit jól tapasszuk össze)
Forró vízben addig főzzük őket, amíg az összes derelye feljön a víz felszínére.
Tejföllel és a maradék töltelékkel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂