Vöröslencse lepény avokádókrémmel és házi retekcsírával

„A manapság annyira divatos multifunkciós, sokoldalú, 2/3/4in1 dolgok a gasztronómiában is egyre inkább teret hódítanak, de szerencsére itt nem – csak – a konyhai eszközök kapcsán, hanem a hozzávalók terén is. Ezeket gyűjtőnéven „superfood”-nak, azaz szuperélelmiszereknek hívjuk. És hogy mitől lesz egy élelmiszer szuper? Mert egészségesek; tele vannak mindenféle vitaminnal, rosttal és ásványi anyaggal; táplálóak; könnyű elkészíteni őket és nem utolsó sorban roppant ízletesek is! Mivel az otthonról végzett munka mellett több időm jut különféle inspirációkat gyűjteni és kipróbálni az újdonságokat, így az én figyelmem is megragadták ezek a változatos hozzávalók. Mai fő alapanyagaim a vöröslencse, az avokádó és a retekcsíra, melyek mindegyike szuperélelmiszernek számít. Olvassátok el a belőlük készített házi lepény receptjét és a jövőben Ti is bátran kísérletezzetek velük!”

Hozzávalók:

  • 1,5 bögre vöröslencse
  • 2 bögre víz
  • só, bors
  • 2 érett avokádó
  • 3-4 friss bazsalikomlevél
  • 2 kk. vaj/margarin
  • retekcsíra
  • kókuszolaj

Elkészítés:

A vöröslencsét 1 órára bő vízbe beáztatjuk.

1 óra elteltével átmossuk a puha lencsét, majd egy turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a 2 bögre vizet és a sót, majd az egészet pürésítjük. Kókuszolajon kisütjük őket (a módszer ugyanaz, mint a palacsintánál; egy fakanál segítségével könnyen megfordítható, hogy mindkét oldalát jól át lehessen sütni).

Ezután a kikanalazott avokádóhoz hozzáadjuk a vajat/margarint, ettől lesz igazán krémes, kenhető, majd egy villa segítségével összetörjük, -keverjük. Sózzuk, borsozzuk.

Az avokádókrémet rákenjük a lepényre, majd a tetejére retekcsírát halmozunk, amivel igazán különleges íz érhető el. A retekcsírát én házilag készítettem el (4 nap alatt), és csak ajánlani tudom mindenkinek. Az interneten rengeteg videó, hasznos tanács van a helyes csíráztatásról, illetve arról is, hogy melyiknek milyen hatása van. Az én egyik kedvencem a retekcsíra, melyet nemcsak azért érdemes termeszteni, mert elképesztően finom és friss íze van, hanem azért is, mert az egyik legjobb természetes antibiotikum, méregtelenítő és tisztító hatású.

Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂

Címke , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.