Húsvéti fonott kalács

„Nálunk nem telhet el Húsvét házi készítésű, mennyei illatú, puha kalács nélkül. Most hoztam Nektek egy alapreceptet, ami szinte elronthatatlan. Noha nekem sem sikerült elsőre tökéletesre, de gyakorlat teszi a mestert. S bár mester nem vagyok, kis családom sok-sok biztatására felbuzdulva másodjára már csodakalácsot alkottam. Azután pedig csak úgy készültek a kalácsok egymás után… Mint írtam, ez egy alaprecept, amit meg lehet bolondítani mandulával, pisztáciával, áfonyával, kakaóval, narancslével, vagy akár fürjtojásokkal is. Itt is, mint a legtöbb receptemnél; csak a képzelet szabhat határt. A lényeg, hogy ne adjátok fel, ha nem sikerül elsőre! Ha igazi szeretettel, odaadással készíted, az az ételen is meglátszik. A kelt tészta pedig meghálálja a gondoskodást. Készítsétek el Ti is bátran, és kísérletezzetek az ízekkel, hozzávalókkal! Áldott, Békés Húsvéti Ünnepet kívánok Mindenkinek nagy-nagy szeretettel! :)”

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 50 g vaj/margarin
  • 2 db tojás
  • 300 ml tej
  • 75 g cukor
  • 25 g élesztő
  • 5 g só

Elkészítés:

150 ml langyos tejben elkeverjük először a 25 gramm cukrot, majd belemorzsolunk 25 gramm élesztőt. Összedolgozzuk, félretesszük és hagyjuk felfutni.

A lisztet, maradék cukrot, sót, és 1 tojást összekeverünk, hozzáadjuk az élesztős tejet. Miközben összedolgozzuk a tésztát, folyamatosan adagoljuk hozzá a maradék tejet és vajat.

A tésztát jól kidagasztjuk, majd letakarva kelesztjük kb. 40-50 percig.

Ha letelt az idő, kicsit átgyúrjuk, majd 6 egyenlő részre osztjuk és a bucikat további 15-20 percig kelesztjük.

A gombócokból egyenlő hosszúságú hengereket formázunk és összefonjuk hatos fonással (erről rengeteg videót találtok az interneten). 1 tojást összekeverünk kevés vízzel, megkenjük vele a kalácsot, letakarjuk, félretesszük, majd kicsit még kelesztjük.

Ha megkelt, akkor ismét lekenjük és 180 fokra előmelegített sütőben 28-30 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Áldott, Békés Húsvéti Ünnepet kívánok minden Kedves Olvasómnak! 🙂

Címke , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.