„Nálunk nem telhet el Húsvét házi készítésű, mennyei illatú, puha kalács nélkül. Most hoztam Nektek egy alapreceptet, ami szinte elronthatatlan. Noha nekem sem sikerült elsőre tökéletesre, de gyakorlat teszi a mestert. S bár mester nem vagyok, kis családom sok-sok biztatására felbuzdulva másodjára már csodakalácsot alkottam. Azután pedig csak úgy készültek a kalácsok egymás után… Mint írtam, ez egy alaprecept, amit meg lehet bolondítani mandulával, pisztáciával, áfonyával, kakaóval, narancslével, vagy akár fürjtojásokkal is. Itt is, mint a legtöbb receptemnél; csak a képzelet szabhat határt. A lényeg, hogy ne adjátok fel, ha nem sikerül elsőre! Ha igazi szeretettel, odaadással készíted, az az ételen is meglátszik. A kelt tészta pedig meghálálja a gondoskodást. Készítsétek el Ti is bátran, és kísérletezzetek az ízekkel, hozzávalókkal! Áldott, Békés Húsvéti Ünnepet kívánok Mindenkinek nagy-nagy szeretettel! :)”
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 50 g vaj/margarin
- 2 db tojás
- 300 ml tej
- 75 g cukor
- 25 g élesztő
- 5 g só
Elkészítés:
150 ml langyos tejben elkeverjük először a 25 gramm cukrot, majd belemorzsolunk 25 gramm élesztőt. Összedolgozzuk, félretesszük és hagyjuk felfutni.
A lisztet, maradék cukrot, sót, és 1 tojást összekeverünk, hozzáadjuk az élesztős tejet. Miközben összedolgozzuk a tésztát, folyamatosan adagoljuk hozzá a maradék tejet és vajat.
A tésztát jól kidagasztjuk, majd letakarva kelesztjük kb. 40-50 percig.
Ha letelt az idő, kicsit átgyúrjuk, majd 6 egyenlő részre osztjuk és a bucikat további 15-20 percig kelesztjük.
A gombócokból egyenlő hosszúságú hengereket formázunk és összefonjuk hatos fonással (erről rengeteg videót találtok az interneten). 1 tojást összekeverünk kevés vízzel, megkenjük vele a kalácsot, letakarjuk, félretesszük, majd kicsit még kelesztjük.
Ha megkelt, akkor ismét lekenjük és 180 fokra előmelegített sütőben 28-30 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Áldott, Békés Húsvéti Ünnepet kívánok minden Kedves Olvasómnak! 🙂