„Régóta szemeztem már ezzel a gyönyörű édességgel. Első ránézésre azt gondolnánk, hogy bonyolult az elkészítése, de be kell valljam, kevés ilyen egyszerű desszertet ismerek. A fonás az egyetlen, ami némi gyakorlást igényelhet, de ha belejövünk, abba sem fogjuk tudni hagyni a babka sütését. A tölteléke pedig a fantáziánkra van szabva, tehetünk bele bármi finomságot. Nálunk az utóbbi időben hetente elkészül, a családunk nagyon szereti. Készítsétek el Ti is ezt a nagyszerű süteményt, ígérem nem fogtok csalódni! A látvány és az íz magáért beszél. Jó étvágyat kívánok hozzá! :)”


Hozzávalók 2 kalácshoz:
Tésztához:
- 550 g liszt
- 100 g cukor (lehet nádcukor vagy eritrit)
- 15 g szárított élesztő
- 1 tk só
- 3 db tojás
- 1,2 dl víz (szobahőmérsékletű)
- 150 g puha vaj
Töltelékhez:
- 150 g étcsokoládé
- 120 g vaj
- 50 g porcukor
- 30 g kakaópor (lehetőség szerint cukrozatlan)
- 1 csipet só
- 100 g dió (apróra vágva)
- 2-3 ek eperlekvár
- 7-8 db eper
Sziruphoz:
- 200 g cukor
- 1,5 dl víz
Elkészítés:
A tésztát a sütés előtti este előkészítjük. Egy tálba tesszük a lisztet, a cukrot, az élesztőt, a sót, majd hozzáadjuk a három tojást, és a vizet. Összegyúrjuk, majd hozzáadjuk a puha vajat. 8-10 perc alatt összedolgozzuk, amíg egynemű tésztát kapunk. Bucit formázunk belőle, majd egy kiolajozott tálban lefedve egy éjszakára a hűtőbe tesszük (kb 6-10 órára). Reggelre egy sűrűbb, kicsit ragadós tésztát kapunk.
A tölteléket akkor kezdjük el, amikor a tésztát kivettük a hűtőből. Egy tálba tesszük a csokoládét és a vajat, majd vízgőz felett felolvasztjuk. Egy másik tálban csomómentesre keverjük a porcukrot, a kakaóport és a sót. Hozzáadjuk az olvasztott csokoládét és a vajat, majd összekeverjük. Ezt a masszát utána kettévesszük. Az egyik feléhez adjuk a vágott diót, a másikhoz 2-3 evőkanál eperlekvárt és a kis darabokra szelt epret.
A tésztát két egyforma részre osztjuk. Az egyik adagot lisztezett deszkán nagyjából 40×30 cm-es téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a csokis-diós töltelékkel. Az egyik hosszabb oldalától indulva a lehető legszorosabban feltekerjük, majd a tekercset hosszában félbevágjuk. Töltelékkel felfelé szorosan összefonjuk a kalács két szárát, figyelve arra, hogy a töltelék mindig felfelé nézzen. Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt formába tesszük. Ugyanígy összeállítjuk a másik kalácsot a csokis-epres töltelékkel. 1 órát kelesztjük még, majd 190 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
Miután kivettük a kalácsokat a sütőből, még forrón meglocsoljuk a sziruppal (víz + cukor összeforralva).
Hagyjuk a formákban lehűlni, utána szeleteljük csak.
Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂
