Babka (Jeruzsálemi kalács)

„Régóta szemeztem már ezzel a gyönyörű édességgel. Első ránézésre azt gondolnánk, hogy bonyolult az elkészítése, de be kell valljam, kevés ilyen egyszerű desszertet ismerek. A fonás az egyetlen, ami némi gyakorlást igényelhet, de ha belejövünk, abba sem fogjuk tudni hagyni a babka sütését. A tölteléke pedig a fantáziánkra van szabva, tehetünk bele bármi finomságot. Nálunk az utóbbi időben hetente elkészül, a családunk nagyon szereti. Készítsétek el Ti is ezt a nagyszerű süteményt, ígérem nem fogtok csalódni! A látvány és az íz magáért beszél. Jó étvágyat kívánok hozzá! :)”

Hozzávalók 2 kalácshoz:

Tésztához:

  • 550 g liszt
  • 100 g cukor (lehet nádcukor vagy eritrit)
  • 15 g szárított élesztő
  • 1 tk
  • 3 db tojás
  • 1,2 dl víz (szobahőmérsékletű)
  • 150 g puha vaj

Töltelékhez:

  • 150 g étcsokoládé
  • 120 g vaj
  • 50 g porcukor
  • 30 g kakaópor (lehetőség szerint cukrozatlan)
  • 1 csipet
  • 100 g dió (apróra vágva)
  • 2-3 ek eperlekvár
  • 7-8 db eper

Sziruphoz:

  • 200 g cukor
  • 1,5 dl víz

Elkészítés:

A tésztát a sütés előtti este előkészítjük. Egy tálba tesszük a lisztet, a cukrot, az élesztőt, a sót, majd hozzáadjuk a három tojást, és a vizet. Összegyúrjuk, majd hozzáadjuk a puha vajat. 8-10 perc alatt összedolgozzuk, amíg egynemű tésztát kapunk. Bucit formázunk belőle, majd egy kiolajozott tálban lefedve egy éjszakára a hűtőbe tesszük (kb 6-10 órára). Reggelre egy sűrűbb, kicsit ragadós tésztát kapunk.

A tölteléket akkor kezdjük el, amikor a tésztát kivettük a hűtőből. Egy tálba tesszük a csokoládét és a vajat, majd vízgőz felett felolvasztjuk. Egy másik tálban csomómentesre keverjük a porcukrot, a kakaóport és a sót. Hozzáadjuk az olvasztott csokoládét és a vajat, majd összekeverjük. Ezt a masszát utána kettévesszük. Az egyik feléhez adjuk a vágott diót, a másikhoz 2-3 evőkanál eperlekvárt és a kis darabokra szelt epret.

A tésztát két egyforma részre osztjuk. Az egyik adagot lisztezett deszkán nagyjából 40×30 cm-es téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a csokis-diós töltelékkel. Az egyik hosszabb oldalától indulva a lehető legszorosabban feltekerjük, majd a tekercset hosszában félbevágjuk. Töltelékkel felfelé szorosan összefonjuk a kalács két szárát, figyelve arra, hogy a töltelék mindig felfelé nézzen. Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt formába tesszük. Ugyanígy összeállítjuk a másik kalácsot a csokis-epres töltelékkel. 1 órát kelesztjük még, majd 190 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

Miután kivettük a kalácsokat a sütőből, még forrón meglocsoljuk a sziruppal (víz + cukor összeforralva).

Hagyjuk a formákban lehűlni, utána szeleteljük csak.

Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂

Címke , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.