Citromos-csalános piskóta

„Sokszor nem is gondolnánk, hogy mennyi csoda vesz körül bennünket nap mint nap. Gondolok itt most a növényekre, melyeket sokszor csak egyszerű gaznak nézünk, mit sem sejtve, hogy mennyi jótékony hatása van akár teának, főételnek, pástétomban, vagy akár egy isteni finom süteményben. Nem is szaporítom most a szót, készült ugyanis a minap egy finom csalános-citromos sütemény, amihez a fő alapanyagot a kertünkből szedtem. Igazán nyári, könnyed desszert, ami színe miatt azonnal odavonzza a tekinteteket. Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni a végeredményben! :)”

Hozzávalók:

  • 25-30 db nyers, friss csalánlevél
  • 200 g puha vaj
  • 150 g kristálycukor (lehet nádcukor is)
  • 3 db tojás
  • 2 tk vanília kivonat
  • 1 db citrom leve és héja
  • 250 g liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 1 csipet
  • 125 g porcukor

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.

A csalánt 5 percig forraljuk vízben. Ezzel érhetjük el, hogy a csalán sajátos szúrós tulajdonsága eltűnjön. Ezután lecsepegtetjük, átfuttatjuk friss, hideg vízzel, majd jól kinyomkodjuk. Egy konyhai robotgépben vagy turmixgépben összekeverjük a csalánt a tojásokkal.

Összekeverjük a vajat és a cukrot. Ezután hozzáadjuk a csalános masszát, a vanília kivonatot, a citrom levének felét és a citromhéjat. Beleszitáljuk a lisztet, a sütőport, és a sót. Majd az egészet jól összedolgozzuk.

Egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt formába öntjük a tésztánkat, majd az előmelegített sütőben 35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Hagyjuk kihűlni. Majd ezidő alatt elkészítjük a habot. A porcukrot egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a citrom levének fennmaradó felét és annyi vizet, amíg sűrű krém állagú nem lesz. Rákenjük a kihűlt piskóta tetejére, és ehető virágokkal vagy gyümölcsökkel díszítjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂

Címke , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.