„Sokszor nem is gondolnánk, hogy mennyi csoda vesz körül bennünket nap mint nap. Gondolok itt most a növényekre, melyeket sokszor csak egyszerű gaznak nézünk, mit sem sejtve, hogy mennyi jótékony hatása van akár teának, főételnek, pástétomban, vagy akár egy isteni finom süteményben. Nem is szaporítom most a szót, készült ugyanis a minap egy finom csalános-citromos sütemény, amihez a fő alapanyagot a kertünkből szedtem. Igazán nyári, könnyed desszert, ami színe miatt azonnal odavonzza a tekinteteket. Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni a végeredményben! :)”
Hozzávalók:
- 25-30 db nyers, friss csalánlevél
- 200 g puha vaj
- 150 g kristálycukor (lehet nádcukor is)
- 3 db tojás
- 2 tk vanília kivonat
- 1 db citrom leve és héja
- 250 g liszt
- 2 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 125 g porcukor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
A csalánt 5 percig forraljuk vízben. Ezzel érhetjük el, hogy a csalán sajátos szúrós tulajdonsága eltűnjön. Ezután lecsepegtetjük, átfuttatjuk friss, hideg vízzel, majd jól kinyomkodjuk. Egy konyhai robotgépben vagy turmixgépben összekeverjük a csalánt a tojásokkal.
Összekeverjük a vajat és a cukrot. Ezután hozzáadjuk a csalános masszát, a vanília kivonatot, a citrom levének felét és a citromhéjat. Beleszitáljuk a lisztet, a sütőport, és a sót. Majd az egészet jól összedolgozzuk.
Egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt formába öntjük a tésztánkat, majd az előmelegített sütőben 35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Hagyjuk kihűlni. Majd ezidő alatt elkészítjük a habot. A porcukrot egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a citrom levének fennmaradó felét és annyi vizet, amíg sűrű krém állagú nem lesz. Rákenjük a kihűlt piskóta tetejére, és ehető virágokkal vagy gyümölcsökkel díszítjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂