Medvehagymás sajt

„Itt a tavasz és vele együtt a medvehagyma szezon! Ha az elmaradhatatlan medvehagymás pogácsa elkészítése után is maradt még egy friss csokor medvehagyma, akkor mindenkit őszintén bátorítok, hogy használja fel ennek a villámgyors sajtnak az elkészítéséhez. Tényleg nagyon egyszerűen elkészíthető, nincs szükség hozzá semmilyen speciális alapanyagra, vagy eszközre. Bár az épp kibontakozó sajtkészítő „karrierem” támogatására a vőlegényem készített egy házi sajtnyomót, de ennek hiányában is tökéletesen elkészíthető, legfeljebb egy vaskos szótárra vagy lexikonra lesz szükség hozzá. Jó kísérletezést és alkotást kívánok Mindenkinek!” 🙂

Hozzávalók:

  • 1 liter tej (házi és bolti egyaránt megfelelő)
  • 500 g túró
  • 1 db tojás
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 kk só
  • 2 kk vaj
  • 1 csokor medvehagyma

Elkészítés:

A tejet és a túrót egy lábasba tesszük, és szobahőmérsékleten fél órát állni hagyjuk.

Ezután feltesszük főni, és folyamatos kevergetés közben 20-25 percig forraljuk mindaddig, amíg a túró megpuhul a tejben. A keveréket egy konyharuhán vagy egy sűrű szitán átszűrjük, majd az így kapott sűrű masszát visszatesszük a lábasba. 5-10 percig állni hagyjuk.

Ezt követően hozzáadjuk a sót, szódabikarbónát, vajat, tojást, majd 5 percig főzzük. A végén összekeverjük az apróra vágott medvehagymával, majd további 5 percig tűzön hagyjuk, figyelve arra, hogy ne égjen le.

Levesszük a tűzről, majd beletesszük egy tiszta vászonzsákba. Jól kinyomkodjuk, és a zsák száját szorosan bekötjük.

A sajtot „sajtprés” segítségével egy éjszakára leszorítjuk (ezt lehet akár 2 vágódeszka közé rakva súlyokkal lenyomva, vagy házilag készített csavaros sajtpréssel stb…). A lényeg, hogy a zsákban a masszánk kellően össze tudjon tömörödni.

Préselés után azonnal fogyasztható, de hűtőben tárolva akár tetszőleges ideig érlelhetjük is.

Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂

Címke , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.