„Itt a tavasz és vele együtt a medvehagyma szezon! Ha az elmaradhatatlan medvehagymás pogácsa elkészítése után is maradt még egy friss csokor medvehagyma, akkor mindenkit őszintén bátorítok, hogy használja fel ennek a villámgyors sajtnak az elkészítéséhez. Tényleg nagyon egyszerűen elkészíthető, nincs szükség hozzá semmilyen speciális alapanyagra, vagy eszközre. Bár az épp kibontakozó sajtkészítő „karrierem” támogatására a vőlegényem készített egy házi sajtnyomót, de ennek hiányában is tökéletesen elkészíthető, legfeljebb egy vaskos szótárra vagy lexikonra lesz szükség hozzá. Jó kísérletezést és alkotást kívánok Mindenkinek!” 🙂
Hozzávalók:
- 1 liter tej (házi és bolti egyaránt megfelelő)
- 500 g túró
- 1 db tojás
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 kk só
- 2 kk vaj
- 1 csokor medvehagyma
Elkészítés:
A tejet és a túrót egy lábasba tesszük, és szobahőmérsékleten fél órát állni hagyjuk.
Ezután feltesszük főni, és folyamatos kevergetés közben 20-25 percig forraljuk mindaddig, amíg a túró megpuhul a tejben. A keveréket egy konyharuhán vagy egy sűrű szitán átszűrjük, majd az így kapott sűrű masszát visszatesszük a lábasba. 5-10 percig állni hagyjuk.
Ezt követően hozzáadjuk a sót, szódabikarbónát, vajat, tojást, majd 5 percig főzzük. A végén összekeverjük az apróra vágott medvehagymával, majd további 5 percig tűzön hagyjuk, figyelve arra, hogy ne égjen le.
Levesszük a tűzről, majd beletesszük egy tiszta vászonzsákba. Jól kinyomkodjuk, és a zsák száját szorosan bekötjük.
A sajtot „sajtprés” segítségével egy éjszakára leszorítjuk (ezt lehet akár 2 vágódeszka közé rakva súlyokkal lenyomva, vagy házilag készített csavaros sajtpréssel stb…). A lényeg, hogy a zsákban a masszánk kellően össze tudjon tömörödni.
Préselés után azonnal fogyasztható, de hűtőben tárolva akár tetszőleges ideig érlelhetjük is.
Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂