„A cukkini az utóbbi években kitüntetett figyelmet és helyet kapott a családi farmon és a kertünkben is. S ugyan most még nincs szezonja, szerencsére lehet találni a boltokban, piacokon friss, zamatos, akár még színes cukkinit is. A belőle készített kapros krémleves pedig egy jól bevált, rengetegszer elkészített, szívet és lelket melengető finomság. Hidegebb napokon melegen, nyáron pedig hidegen fogyasztva is fantasztikus. A kapor és a frissen facsart citromlé rendkívül különleges ízt varázsol a levesnek. Ha pedig sűrűbbre készítjük, akár egy kiadós főzeléket, egytálételt is alkothatunk. A lényeg, hogy mindenki ízlése és kedve szerint kísérletezzen! No és persze a titkos összetevő sem hiányozhat egyetlen receptből sem; mégpedig a szeretet! Készítsétek el Ti is bátran!” 🙂
Hozzávalók:
- 2 közepes cukkini
- 1 közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor kapor
- olívaolaj
- 1 ek frissen facsart citromlé
- 1 csipet szerecsendió
- 2,5 dl tejföl
- 2,5 dl tej
- 1 ek ételízesítő
- só, bors
- pirított hagyma
- liszt
Elkészítés:
A hagymát, fokhagymát, és a cukkinit megtisztítjuk, felkockázzuk.
Az olívaolajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, a cukkinit és a megmosott, felaprózott kaprot is.
Megszórjuk ételízesítővel, felöntjük a tejjel és annyi vízzel, hogy ellepje (kb. 1 liter). Sózzuk, borsozzuk, és kb. 25 percig főzzük.
Ezután levesszük a tűzről, majd botmixer segítségével krémesre turmixoljuk.
A lisztet a tejföllel csomómentesre keverjük, majd egy evőkanál főzőlevet adunk hozzá, és a többi leveshez keverjük. 2-3 percig forraljuk, majd elzárjuk.
Szerecsendióval fűszerezzük, és citromlével ízesítjük. Pirított hagymával és kaporral díszítve tálaljuk.
Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom.
Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂