„A shakshuka, vagy ahogy még mondani szokták; a Közel-Kelet lecsója egyre elterjedtebb hazánkban is. Az elmúlt hónapokban számos verziójával találkoztam, amiről nekem azonnal a Pad Thai jutott eszembe, hiszen az alap hozzávalók és elkészítési módjától eltekintve csak a képzeletünk szab határt mindazoknak a zöldségeknek, finomságoknak, melyekkel életet, színt adunk ennek a különleges fogásnak. Én is elkészítettem a magam shakshukáját, melyet minden alkalommal boldogan fogyasztunk, mosolygunk az étel varázslatos színei láttán, és mindig megállapítjuk, hogy egy ilyen egyszerű és gyors fogás is nagyszerűen megállja a helyét bármilyen alkalomra. Készítsétek el Ti is, és ha kedvetek tartja, osszátok meg velem is!” :


Hozzávalók:
- 1.5 ek olaj (olívaolaj/kókuszolaj)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kk őrölt római kömény
- 0,5 kk őrölt chili
- frissen őrölt bors
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 piros kaliforniai paprika
- 2 db közepes paradicsom
- 1 doboz sűrített paradicsom
- 1 kk őrölt pirospaprika
- himalaya só
- 3-4 db tojás
- fél csokor friss petrezselyem
- kecskesajt (opcionális)
Elkészítés:
Először a zöldségeket megtisztítjuk, majd feldaraboljuk őket. A vöröshagymát félbe és karikára vágjuk, a fokhagymát áttörjük, a paprikát félbe, majd keresztbe, a paradicsomot pedig kicsi kockákra vágjuk.
Egy nagy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, dobjuk rá a fokhagymát, a chilit, a köményport és egy kevés borsot.
Pár perc elteltével jöhet a hagyma, 1-2 perc múlva a kaliforniai paprika, majd újabb két perc után a friss paradicsomból vágott darabok. Magas lángon dolgozzunk, folyamatosan keverjük, ha kicsit odakap az sem baj, kellemes ízt kölcsönöz neki.
Most jöhet a sűrített paradicsom és a további ízesítés; a só, a bors, és a fűszerpaprika. Addig süssük a hozzávalókat, hogy a paradicsom leve kissé besűrűsödjön, de a zöldségek még maradjanak ropogósak.
Ha kellően besűrűsödött az étel, készítsünk mélyedéseket a tetején, és óvatosan törjük bele a tojásokat. Rögtön forgassuk át a szélüket, hogy bezáródjanak, mint egy buggyantott tojás.
Lefedjük az edényt, levesszük a tűzről, majd hagyjuk állni.
Tálaláskor megszórhatjuk egy kevés morzsolt kecskesajttal és frissen vágott petrezselyemmel/hagymával. Hagyjuk a serpenyőben, így tegyük az asztalra. Kenyérrel, pitával, Naan kenyérrel egyaránt fogyaszthatjuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂