Kovászos pizza

„Pár hónappal ezelőtt teljesen beszippantott a kovászkészítés tudománya. Azóta pedig csak keresem-kutatom a recepteket, ötletelek, kísérletezem, saját tapasztalatokat jegyzek le. Mindezt természetesen a családom legnagyobb örömére, akik a főkóstolóim minden alkalommal. Most egy bonyolultnak tűnő, ám roppant egyszerű pizzatészta receptet hoztam Nektek, melyből ízlés szerint 2 nagyobb vagy 8 kisebb pizza készülhet. Úgy gondolom, a pizza mindig jó ötlet, és aligha van olyan, aki ne szeretné. Próbáljátok ki, garantált lesz a siker! Én biztosan rengetegszer elkészítem még, mert a férjem sugárzó szeretete és a gyermekem kacaja, ahogy csupa lisztes kézzel táncolok neki a konyhában, mindent megér. :)”

Hozzávalók 2 pizzához:

  • 500 g liszt (pizzaliszt/teljes kiőrlésű liszt/búzafinomliszt)
  • 120 g kovász
  • 275 g szobahőmérsékletű víz
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 kk só

Elkészítés:

Kimérjük a vizet és elkeverjük benne a kovászt. Hozzáadjuk a lisztet, összegyúrjuk, majd letakarjuk és fél órára félretesszük pihenni.

30 perc után hozzáadjuk az olajat és a sót, majd ismét jól összegyúrjuk, hogy mindenhova kerüljön a sóból. Kiolajozott kelesztőtálba tesszük, majd újabb fél órát pihentetjük.

Ezt követően elkezdjük hajtogatni a tésztánkat sziromhajtással. Erről részletesebb videókat találhattok az interneten. Ezt a folyamatot háromszor megismételjük (3×30 perc). Az utolsó sziromhajtást követően letakarjuk a tésztát, és 4-6 órát kelesztjük a hűtőben.

4-6 óra után kivesszük a hűtőből, és hagyjuk 1-1,5 órát temperálódni szobahőmérsékleten.

Ezt követően kettészedjük a tésztát és gombócot formázunk belőlük. Közben előmelegítjük a sütőt 275-300 fokra alsó-felső sütési programon, a pizza kővel/tepsivel együtt. Ezalatt megformázzuk a pizzákat és rátesszük a feltétet. Ha előmelegedett a sütő, 5-6 perc alatt készre sütjük.

A feltét mindenkinek a fantáziájára van bízva. Én az egyik pizzára házi paradicsomkrémet, hagymát, gombát, szalámit, bacont és sajtot, míg a másikra szardellás olívakrémet, fetasajtot, hagymát, goudát, rukkolát tettem.

Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂

Címke , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.