Mákos-barackos gyümölcskenyér

„Amikor családlátogatóba, vendégségbe, vagy baráti összejövetelre készülök, nálam elengedhetetlen előtte egy kis finomság készítése. Ez alkalommal egy mákos-barackos gyümölcskenyeret készítettem, melynek ötletét a sok-sok barack adta, valamint a napokban vásárolt mákliszt. Ez utóbbi miatt már nagyon izgatott voltam, hiszen sok jót olvastam róla. A mákliszt az olaj előállítása során készül. A mákszemeket kisajtolják, majd leőrlik. Alacsony olajtartalma miatt tökéletesen használható lisztként, hiszen nincs benne hőre érzékeny olaj, így bátran süthetünk vele. Ráadásul, ha máklisztet használunk mák helyett, nem lesz mákos a fogunk! Készítsétek el Ti is! ;)”

Hozzávalók:

  • 3 nagyobb nektarin/őszibarack
  • 100 g olvasztott vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 2 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 5 evőkanál mákliszt
  • 1 csipet só
  • vanília aroma
  • 50 g étcsokoládé
  • chia mag

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

Egy keverőtálban összekeverjük a száraz hozzávalókat (mákliszt, vaníliás cukor, sütőpor, só), majd hozzáadjuk a két tojást, a mézet, az olvasztott vajat, a vanília aromát, végül pedig az apróra vágott barackot és étcsokoládét. Addig keverjük, amíg nagyjából egynemű tésztát nem kapunk.

Egy kivajazott-kilisztezett, vagy sütőpapírral bélelt formába (őzgerinc vagy kenyérsütő formába) tesszük, megszórjuk a tetejét chia maggal, majd 45-50 percig sütjük. 30 perc elteltével folyamatosan figyeljük, hogy átsült-e. (Villával vagy fogpiszkálóval ellenőrizzük). Ha igen, kivesszük a formából és hűlni hagyjuk.

Tálalhatjuk porcukorral, lekvárral, tejszínhabbal, egy bögre tejjel, bármilyen más gyümölccsel, de önmagában is nagyon finom. 

Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂

Címke , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.