„Amikor családlátogatóba, vendégségbe, vagy baráti összejövetelre készülök, nálam elengedhetetlen előtte egy kis finomság készítése. Ez alkalommal egy mákos-barackos gyümölcskenyeret készítettem, melynek ötletét a sok-sok barack adta, valamint a napokban vásárolt mákliszt. Ez utóbbi miatt már nagyon izgatott voltam, hiszen sok jót olvastam róla. A mákliszt az olaj előállítása során készül. A mákszemeket kisajtolják, majd leőrlik. Alacsony olajtartalma miatt tökéletesen használható lisztként, hiszen nincs benne hőre érzékeny olaj, így bátran süthetünk vele. Ráadásul, ha máklisztet használunk mák helyett, nem lesz mákos a fogunk! Készítsétek el Ti is! ;)”
Hozzávalók:
- 3 nagyobb nektarin/őszibarack
- 100 g olvasztott vaj
- 2 evőkanál méz
- 2 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 5 evőkanál mákliszt
- 1 csipet só
- vanília aroma
- 50 g étcsokoládé
- chia mag
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy keverőtálban összekeverjük a száraz hozzávalókat (mákliszt, vaníliás cukor, sütőpor, só), majd hozzáadjuk a két tojást, a mézet, az olvasztott vajat, a vanília aromát, végül pedig az apróra vágott barackot és étcsokoládét. Addig keverjük, amíg nagyjából egynemű tésztát nem kapunk.
Egy kivajazott-kilisztezett, vagy sütőpapírral bélelt formába (őzgerinc vagy kenyérsütő formába) tesszük, megszórjuk a tetejét chia maggal, majd 45-50 percig sütjük. 30 perc elteltével folyamatosan figyeljük, hogy átsült-e. (Villával vagy fogpiszkálóval ellenőrizzük). Ha igen, kivesszük a formából és hűlni hagyjuk.
Tálalhatjuk porcukorral, lekvárral, tejszínhabbal, egy bögre tejjel, bármilyen más gyümölccsel, de önmagában is nagyon finom.
Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂