„Karácsonykor a finomabbnál finomabb ünnepi fogások körül forog minden, de nem árt, ha már reggel is valami igazán finom étellel indítjuk a napot. A nehéz családi ebédek előtt nem tanácsos túlzottan bereggelizni, így tökéletes megoldást nyújthat egy narancsos-étcsokis karácsonyi kenyér. Nincs is jobb, mint pizsamában egy bögre tejjel békében elmajszolni ezt a finomságot, mielőtt újra magával ragadja az embert az ünnepi kavalkád!”
Hozzávalók:
- 580 g búzaliszt
- 20 g csipkebogyómag liszt
- 25 g friss élesztő
- 1 tk cukor
- 1 csipet só
- 500 ml meleg víz
- Kandírozott narancs
- Étcsokoládé
- Fahéj
Elkészítés:
A lisztet az élesztővel elkeverjük. Hozzáadjuk a meleg vizet, a fahéjat, a cukrot, sót, majd sima tésztává dagasztjuk. (Én kézzel dagasztottam, de lehet konyhai robotgéppel is. Ott azonban figyeljünk arra, hogy először az alacsony fokozaton dagasszunk, és csak később kapcsoljuk a magasabbra.) Majd meleg helyen letakarva kelni hagyjuk.
A tésztát még egyszer átgyúrjuk, beletesszük a narancsokat, majd kettészedjük a tésztát.
Az egyik felét egy kivajazott sütőformába tesszük. Ezután középre halmozzuk a csokoládé kockákat, majd ráfektetjük a másik adag tésztát is.
A tetejét eldolgozzuk, és letakarva, meleg helyen további 10 percet pihentetjük.
Végül betesszük a kenyeret a sütőbe 40-45 percre.
A megsült kenyeret sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Nutellával vagy mézzel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!