„Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én alig várom az őszt! Egyrészt, mert az a kedvenc évszakom, másrészt, mert csoda dolgok teremnek a kertünkben. A hétvégén édesapámmal leszedtük a friss körtéket a fáról, és én alig vártam, hogy egy krémes, őszies körtelevest alkothassak belőle. A kisebb hozzávalók szerintem minden háztartásban jelen vannak, szóval egy pénztárcabarát, rendkívül egyszerű, de nagyszerű levessel van dolgunk. Arról nem is beszélve, hogy főzés közben valami mennyei fahéjas körteillat lengi be a lakást. Készítsétek el Ti is és kezdjetek el hangolódni az őszre! 😉 „
Hozzávalók:
- 6-8 közepes méretű körte (+1 a díszítéshez)
- fél citrom leve és héja
- őrölt fahéj
- 10 dkg cukor (én nádcukrot használtam)
- 2 dl habtejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- vanília aroma
- fél tasak vaníliás pudingpor
- kókuszpehely (díszítéshez)
Elkészítés:
A körtét ízlés szerint meghámozhatjuk (én nem tettem), majd feldaraboljuk. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi a körtéket. Hozzáadjuk a citrom levét és lereszelt héját, a nádcukrot, a vaníliás cukrot, a vanília aromát, és a fahéjat ízlés szerint.
Addig főzzük, amíg a körték egészen puhák nem lesznek, majd lehúzzuk a tűzről, és botmixerrel összeturmixoljuk.
2,5 dl vízzel elkeverjük a pudingport, majd hozzáöntjük a habtejszínt is, és hozzáadjuk a leveshez.
Visszatesszük a tűzre, majd újraforrástól számítva kb 1 percig hagyjuk rajta. Ilyenkor – ha nincs benne elég – tehetünk még bele fahéjat, cukrot, citromot ízlés szerint.
Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom.
Kókuszpehellyel, friss körtedarabokkal és fahéjjal tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂